Beton atma ve sap işleri bir yapının olmazsa olmazıdır. Öncelikle uygun zemin seçilmeli, ardından kaliteli malzeme kullanılmalı, planlanan çizim ve tasarıma uygun şekilde konut ya da hangi amaçla kullanılıyorsa ona uygun üretim ve tasarım amaçlarına geçilmelidir. Beton yapıdaki bir yapının içinde bulunan malzemenin temel öğesi çimentodur. Bununla birlikte agrega denilen bir çözelti, kimyasal maddeler ve su kullanılır. Ne kadar güçlü bir bileşen olduğuna bağlı olarak binanın güçlü olmasını sağlar. Bu maddeler mümkün olduğu kadar homojen olmalıdır. Heterojen bir karışım binanın yapısını olumsuz etkiler. Dökülen ve kuruma işlemini doğal yollarla tamamlamış olan beton yapısı üzerine zemin izolasyonu yapılmalı ve estetik açıdan da tercih edilesi bir durumdur.
Şap Atmanın Amacı Nedir?
Şap atmanın amacı nedir? sorusu inşaat sektörünün vazgeçilmezlerinden biridir. Şap dökülen kaplama üzerine gerçekleştirilen bir işlemdir. Beton zemin üzerine herhangi bir katkı maddesine ihtiyaç duyulmadan uygulanır. Zeminin görsel açıdan hoş olmasını sağladığı gibi yapılacak olan zeminin de daha uygun olmasını sağlar. Olumsuz hava şartlarına karşı betonu koruyan, dayanıklılığını ve ömrünü uzatan bir işlemdir. Sağlamlık, esneklik, kalite, estetik zevk gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda çok fazla tercih edilen bir uygulama çeşidi olmaktadır. Uygulama aşaması için ustalık gerektirir. Her şeyden zeminin inşaatın kalıntı ve atıklarından arınmış ve temiz olması gerekir. Ardından zeminde işaret yani kot belirlenir ve belirlenen kalınlığa göre dökülür.
Beton Atma ve Şapın Kullanım Alanları Nedir?
Beton atma ve şapın kullanım alanları nedir? sorgusu bir yapının olmazsa olmazlarındandır. Beton yapının üzerine uygulanan şap işleminin çeşitli şekilleri vardır: tesfiye şapı, beton şapı ve alçı şap şeklindedir. Bunlar içerdikleri kimyasal yapıya göre birbirinden farklılık gösterir. Hangi yapıya hangi şapın kullanılması gerektiği usta tarafından belirlenir ve uygulanır. Çokça kullanım alanı bulunan şapın yayılım alanını şu şekilde ifade edebiliriz:
• Var olan bütün binaların zemininde,
• Rutubet ve neme karşı olumsuz bir açıda bulunan yerlerde ve döşemelerde,
• Hava ile teması az olan sosyal kullanım alanlarında örneğin; otoparklarda,
• Fazla soğuk veya fazla sıcağa maruz kalınan alanlarda,
• Yüzme havuzu bulunan açık ve kapalı mekânlarda kullanılmaktadır.